Våren är äntligen här även om vädret kan svajja från dag till dag men det är i alla fall mars och om två veckor ska klockan ställas om igen. Jag längtar till sommaren, vill ha ljus, värme och mer fågelkvitter! Det är dock härligt att blommorna börjar slå ut och det är lite ljusare på morgonen. Idag tänkte jag tipsa om lite bubbel till sommaren, för bubbel av olika slag går alltid att dricka på somamren, så är det! Vill man känna sig nyttig när man dricker det slänger man bara i en jordgubbe eller några andra bär.
Champagne är helt klart mest känt när det kommer till bubbliga drycker och ja en bra flaska champagne är ofta mycket god och kanske också mycket dyr. Champagne kommer ifrån området Champagne i Frankrike och görs av pinot noir, den gröna druvan chardonnay och blå meunier. Vill man ha annan bubblig dryck från något annant område i Frankrike kallas det för Crémant.
Den spanksa motsvarigheten till champagne kallas Cava, den säljs otroligt mycket och är lättdrucken. Ofta med fruktiga smaker som äpple, päron och passar mycket bra en varm sommarkväll. Från Italien kommer Proseccon som blivit omåttligt populär på senare år. Lättdrucken, god och kan även blandas i drinkar!
För den som vill ha alkoholfritt alternativ på bubbel skulle jag rekommendera en god cider. Det är alltid fräscht och gottt och passar bra på sommaren. Eller så gör man sin egna citronlemonad, det är superenkelt och här är receptet till 5 personer:
- 5 dl kallt vatten
- 5 dl kokande vatten
- 5 citroner
- 150 g socker
Gör så här:
- Pressa citronerna och häll dom i en tillbringare tillsammans med socker och det varma vattnet. Rör till sockret har löst upp sig.
- Tillsätt kallt vatten efter smak och ställ i kylen.
- Kan serveras med lite is i glaset.